Sophia Vikström, samhällsbyggnadschef och Karin Hallberg, socialchef i Vänersborg.
Sophia Vikström, samhällsbyggnadschef och Karin Hallberg, socialchef i Vänersborg. Foto: Oskar Lodin/Sveriges Radio

Nytt härbärge oroar barnfamiljer i Vänersborg

Samhällsbyggnadschef: Oron kommer oavsett var vi lagt boendet
1:45 min

Det gamla härbärget i Vänersborg kommer inte duga för vintern och nu försöker kommunen hitta en ny plats för människor med missbruksproblem.

Den plats som kommunen har blicken på är en tomt i Onsjö, mellan en bilförsäljare och en företagsby. Det handlar om ett härbärge med plats för sex personer, och som kan stå klart nästa sommar.

På andra sidan vägen ligger ett bostadsområde där det bor många barnfamiljer, och en bit längre bort ligger en skola. Och oron för att få nya grannar är stor.

– Det här får bara inte hända, säger en man som P4 Väst talat med.

Skulle härbärget ändå placeras i Onsjö kommer han och hans fru inte låta barnen gå själva hem från kompisen som bara bor ett par hundra meter bort.

De boende som P4 Väst talat med är inte bara oroliga, utan även upprörda. De undrar varför kommunen måste lägga ett härbärge just här, och undrar också varför det inte gått ut information om planerna förrän nu i veckan. 

Vänersborgs samhällsbyggnadschef Sophia Vikström och socialchefen Karin Hallberg säger att anledningen till att mer information inte gått ut om det hela är att det fortfarande är i ett tidigt skede av planerna. 

Socialnämnden har bara godkänt en prövning av tomten och bygglovsansökan är inte ens inne. Men man vill bygga här.

Anledningarna är bland annat att man kan ta sig till platsen både med hjälp av kollektivtrafik och genom att gå. Dessutom är tomten lämplig eftersom den inte ligger mitt i samhället eller i ett bostadsområde. 

– Överallt är man orolig när det kommer den här typen av boende, särskilt när det är nytt. Vi vet att var vi än hade lagt det så hade det blivit en oro, säger Sophia Vikström. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".