Kraftledning mellan Trollhättan och Lerum möter motstånd

"Det är mycket känsliga områden"
1:18 min

Den nybildad föreningen Regional Motström kämpar emot Svenska Kraftnäts planer att dra en luftburen ledning genom regionen.

400-kilovoltsledningen ska gå mellan Stenkullen i Lerum och Skogsäter i Trollhättan och däremellan passera såväl Ale som Kungälv och Lilla Edet.

– Den tekniken som Svenska Kraftnät vill bygga den luftburna ledningen gör att boende drabbas, man får skövla mycket skog och mark. Det drabbar bygden väldigt hårt och man skulle gå genom Svartedalen och tvärsigenom Ale och ner mot Lerum så det är mycket känsliga områden, säger Tommy Carlsson.

Föreningen bjudit in till för en informationsträff i Alafors i kväll dit tio riksdagsledamöter kommer för att få veta mer om projektet. Och Tommy Carlsson hoppas att de ska lyssna på föreningens medlemmar, för han menar att det finns alternativ till den luftburna kraftledningen.

– Vi anser att man borde gå mot en modernare teknik som inte drabbar boende på det här sätter som den här ledningen kommer att göra.

Hur ser den tekniken ut?

– Antingen kan man använda likströmsteknik som man gräver ner. Ledningar som då är ofarliga helt enkelt. Alternativt att man utnyttjar de ledningsdragningar som redan finns. De är mycket mycket gamla men man skulle kunna bygga ut dem istället, säger Tommy Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".