Stadshuset i Uddevalla. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Upphandlingschef: Uddevalla kommun har inte följt reglerna

Anders Kvist: Tycker inte att det ska gå till så här
1:58 min

Anders Kvist, upphandlingschef i Uddevalla kommun sedan i våras, beklagar att kommunen gjort miljonavtal utan upphandling.

Slarvas det med upphandling där du jobbar? Tipsa oss via krypterade Radioleaks eller mejla p4vast@sverigesradio.se.

Sedan i mars är Anders Kvist upphandlingschef i Uddevalla kommun. Han arbetar med att höja kompetensen och se till kommunen följer lagar och regler kring inköp och avtal.

P4 Väst kan i dag avslöja att tekniska kontoret i Uddevalla kommun gjort flera avtal under se senaste åren, avtal värda många miljoner, där det inte gjort någon upphandling.

– Här har man inte följt de regler som finns, både vad gäller internt i kommunen eller vad gäller lagstiftningen, säger Anders Kvist.

Får det gå till så här?

– Det tycker jag inte det ska göra, säger Anders Kvist.

Vår granskning visar att en enhetschef på tekniska kontoret vid flera tillfällen köpt varor och tjänster, utan upphandling, av sina anhöriga.

– Kan konstatera att en person, som det här är isolerat till, har gjort fel från grunden. Och sedan har man i förvaltningen inte uppmärksammat eller orkat ta tag i den saken. 

Anders Kvist säger också att bristande kompetens kan var en av förklaringarna till att tekniska kontoret missat att upphandla vid flera tillfällen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".