Uddevallas stadshus. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Uddevallas revisorer överväger extra granskning

Det kan bli en extra granskning av tekniska kontoret i Uddevalla efter P4 Västs avslöjande om att förvaltningen struntat i lagen om offentlig upphandling i flera fall och även gynnat anhöriga.

Slarvas det med upphandling där du jobbar? Tipsa oss via krypterade Radioleaks eller mejla p4vast@sverigesradio.se.

– Det vill jag inte utesluta, men inte heller säga ja till. Vi har vårt ordinarie novembermöte på onsdag och då har vi möjlighet att diskutera detta, säger Bo Sandell, moderat och vice ordförande för kommunens revisorer, till P4 Väst.

P4 Väst kunde i går avslöja att tekniska kontoret i Uddevalla kommun köpt in varor och tjänster för närmare nio miljoner kronor – utan att göra lagenliga upphandlingar i flera fall de senaste åren.

Tidigare har även andra fall där den offentliga upphandlingen inte fungerat som den ska inom Uddevallas tekniska kontor uppdagats. Till exempel fanns det inte något avtal för inköp av blommor och växter för utomhusbruk, något P4 Väst avslöjade sommaren 2013. 

Kommunens revisorer har också kritiserat tekniska kontoret för bristande upphandling 2012, det kom då skarp kritik från revisorerna eftersom bland annat snöskottningen inte upphandlades.

Bo Sandell ser allvarligt på att problemen med offentlig upphandling dykt upp igen.

– Det är naturligtvis inte bra, men jag upplever det som att det här hela tiden förbättras och nu har vi också fått en upphandlingschef i kommunen och han arbetar också intensivt.

Varför upptäckte ni inte detta?

– Det kan bero på många saker. Men vi har inte möjlighet och resurser att heltidsgranska kommunen. Ofta tittar vi på en speciell sak, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".