Polisen: Yrkeskriminella ligger bakom höstens alla butiksinbrott

Butikschef: Tufft och jobbigt och uppgivet
1:27 min

Det har varit närmare femton butiksinbrott i Fyrbodal i höst där tjuvarna har tagit snus och cigaretter.

Butiken Coop i Högsäter har drabbats tre gånger. Den senaste gången var natten till måndag.

– Man känner sig helt tung i hela kroppen. Man tänker "nej, inte igen". Känslan är att det är tufft och jobbigt och uppgivet, säger Cecilia Karlsson som är butikschef för Coop i Högsäter.

Det är framförallt butiker ute på landsbygden som är utsatta. Även Värmland och Halland har drabbats av ett antal inbrott i höst.

Robert Stenberg, ansvarig för polisens operativa insatser i östra Fyrbodal, är övertygad om att det är yrkeskriminella som ligger bakom inbrotten.

– Det har varit en trend med ökande antal tobaksinbrott under hösten. Det är troligtvis gärningsmän som gör tre till fyra inbrott på en kort period. Därefter åker de till andra regioner eller delar av landet och gör samma typ av brottslighet. Det försöker vi analysera för att kunna gripa gärningsmännen, säger Robert Stenberg.

Två unga män har nu hämtats in till förhör om det senaste inbrottet i Högsäter. Men troligen är dessa två inte misstänkta för samtliga butiksinbrott, enligt polisens inre befäl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".