Lurade till sig motorcyklar och lyxbilar för miljoner

En Uddevallabo i 40-årsåldern har lurat till sig både motorcyklar och lyxbilar till ett värde av flera miljoner kronor.

Mannen var anställd i ett företag som han lurade att betala för sakerna, trots att han själv tog hand om dem.

Under fler års tid, från 2009 till 2014,  köpte mannen olika varor och tjänster som han själv skulle använda. Han förfalskade sedan fakturorna så att det i stället såg ut som det handlade om något annat som passade in i hans jobb, till exempel stålkonstruktioner eller transport av containrar.

Därefter skickade han fakturorna till det företag där han var anställd och deras huvudkontor i Storbritannien. Företaget betalade då dem.

Flera gånger förfalskade han också fakturorna så att de var på ett större belopp än vad varorna kostade, vilket gjorde att han kom över mer pengar.

Han lurade bland annat till sig byggmaterial, en WC-stol, ett badkar, en snöslunga, tre Harley Davidson-motorcyklar och fyra bilar av märkena Mercedes, Chevrolet, Dodge och Saab.

Totalt lurade han till sig pengar, varor och tjänster värda över tre miljoner kronor. Han åtalas nu för 13 fall av grovt bedrägeri och han erkänner brotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".