Nevs
Foto: TT

Leverantörer irriterade på Nevs

"Förtroendet naggas kraftigt i kanten"
1:51 min

Flera underleverantörer är kritiska till att den krisdrabbade biltillverkaren Nevs nu bara vill betala hälften av sina skulder, enligt uppgifter till P4 Väst.

Beskedet från Nevs var oväntat, enligt underleverantörer. Saab-tillverkaren i Trollhättan vill nu skriva ned sina skulder med så mycket som upp till 50 procent och få till en så kallad ackordsuppgörelse.

Biltillverkaren har skulder på närmare en halv miljard kronor till leverantörerna. Flera av de företagen har reagerat starkt på beskedet från Nevs och är irriterade.

Många företag drabbades ekonomiskt redan när Saab Automobile gick i konkurs och riskerar nu alltså återigen att förlora pengar.

En underleverantörerna säger till P4 Väst att man tror det blir tufft för Nevs att få sina skulder nedskrivna och att företaget måste visa en bra plan för framtiden om det ska bli verklighet.

– Vi kommer ju inte bara ge bort några pengar, säger vd:n.

Enligt andra underleverantörer minskar också förtroendet för Nevs, eftersom företaget tidigare sagt att man skulle betala alla skulder och nu alltså vill göra tvärtom.

– Den direkta reaktionen hos de leverantörsföretag som jag har talat med, är att man inte gör några glädjeskutt, om jag ska uttrycka mig milt, säger Fredrik Sidahl, vd på branschorganisationen Fordonkomponentgruppen till P4 Väst.

Nevs befinner sig nu i rekonstruktion och förhandlar med två fordonstillverkare om nya samarbeten för att lösa krisen, enligt P4 Västs källor indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng.

Enligt rekonstruktören Lars Eric Gustafsson är anledningen till att Nevs vill skriva ner skulderna att företagets tillgångar inte är lika mycket värda som man först trodde och det innebär att om det blir en affär får man in mindre pengar än planerat.

För att nå en ackordsuppgörelse, där Nevs bara betalar hälften av skulderna, krävs det att minst 60 procent av alla företag som Nevs har skulder till godkänner det hela och dessutom att deras skulder tillsammans står för minst 60 procent av Nevs totala skulder.

Så det gäller för Nevs att få med sig många underleverantörer på tåget om planen ska bli verklighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".