Polisen Linda Johansson. Foto och montage: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Polisen Linda Johansson. Foto och montage: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

Ungdomar misstänks ha shoppat med stulna kontokortsnummer

”Varor för närmare 600 000 kronor”
2:55 min

Sex killar i 20-årsåldern från Uddevalla åtalas för att ha köpt varor för hundratusentals kronor med hjälp av stulna kontokortsuppgifter.

Kortnummer och koder har köpts via nätet, och mamman till två av killarna åtalas för att ha hjälpt till att hämta ut paketen. 

Enligt åtalet har de handlat – eller försökt handla – kläder, skor, parfym, möbler, mobiltelefoner och bildelar för närmare 600 000 kronor.

Att just unga personer ägnar sig åt sådana kortbedrägerier är inte helt ovanligt, menar Linda Johansson från Uddevallapolisen.

– De vill ha snygga kläder, dyra kläder och mobiltelefoner, men har inte pengar att köpa det. Då finner man andra vägar.

Hur svårt är det att hitta de här vägarna?

– Uppenbarligen inte speciellt svårt, det finns internetsidor och forum där man kan få hjälp att hitta kontokortsnumrerna, säger Linda Johansson.

Hon uppmanar föräldrar att vara misstänksamma om deras barn kommer med dyra kläder eller mobiltelefoner.

– Ser man att ens barn har dyra saker som man vet att barnet inte har råd att köpa själv, så bör man ställa frågan var sakerna kommer ifrån, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".