EU-kommissionen kräver att snus som innehåller smaktillsatser och som minskar tobakssmaken ska förbjudas. Det föreslår EU:s hälsokommissionär Toino Borg som på onsdagen lade fram det nya tobaksdirektivet i Bryssel. Foto: Anders Wiklund/TT.
Foto: Anders Wiklund/TT.

”Epidemiliknande” ökning av snus i Norge

Pekar på risk för missfall
1:17 min

I Norge har snusandet ökat explosionsartat, enligt en ny studie. Nu kommer varningar om att snusandet kan få konsekvenser för den norska folkhälsan.

Det har skett en ”epidemiliknande” ökning av snusandet här i Norge, enligt en rapport som norska Folkhälsoinstitutet presenterar i dag.

Sedan 2009 har snusimporten hit till Norge tredubblats. Enligt färsk statistik importerade Norge officiellt nästan 1,8 ton snus från Sverige förra året. Därtill kommer alla de norrmän som själva åker över gränsen för att handla snus i till exempel Strömstad eller Charlottenberg.

Folkhälsoinstitutet är särskilt oroat över att det mest är bland unga norrmän som snusandet ökar kraftigt. Var tredje norsk man under 24 sätter en snus under läppen varje dag eller åtminstone ibland. Nästan var fjärde ung kvinna gör samma sak.

I rapporten pekar man bland annat på att risken ökar för missfall och missbildningar om kvinnan snusar i samband med graviditeten. Därtill ökar snusande risk för till exempel vissa former av cancer, diabetes och övervikt.

Norska Folkhälsoinstitutets chef Camilla Stoltenberg säger till NRK att ”många tror att snus inte är skadligt för hälsan, men snus är farligt”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".