Norska gränsen vid Svinesund. Foto: Johnny Larsen/TT.
Foto: Johnny Larsen/TT.

Norska tullen vill förstärka gränsbevakning mot Sverige

Norska tullen: Smugglingen har ökat under tio år
1:32 min

Den norska tullen vill att gränsen vid Svinesund ska vara bevakad dygnet runt, det framgår i ett förslag som norska tullen lämnat till Norges finansminister.

Redan i dag använder sig tullen av kameror som läser av registreringsskyltar, och nu vill man utöka antalet till fler platser. Förslaget har lämnats över till finansminister Siv Jensen.

I förslaget har norska tullen utformat strategier för att ta hand om problemen med smuggling på både kort och längre sikt. Förstärkningen ska både stärka kontrollerna vid in och ut resor ur landet, men man ska även ha hårdare kontroller av varor som smugglas via exempelvis posten.

– Trafiken har ökat de sista tio åren, speciellt smuggling via post och brev då ökningen av handel på internet ökat, säger Karianne Løken från norska tullen.

Samtidigt som smugglingen ökar står gränsövergången vid Svinesund, nära Strömstad, delar av dygnet utan övervakning på den norska sidan.

– Där vill vi ha bemanning dygnet runt, säger Karianne Løken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".