Fem års fängelse för knivattack i Uddevalla

En man i 40-årsåldern döms till fem års fängelse för försök till dråp. Det var i september som mannen högg en annan man med en kökskniv.

De två männen kände varandra och den attackerade mannen låg och sov i en soffa i gärningsmannens lägenhet när han attackerades.

Han vaknade av att han fick knivhugg mot huvudet, nacken och halsen. Mannen fick skador på halsen och på handleden, men det rörde sig inte om livshotande skador.

38-åringen ringde efter attacken till SOS Alarm och sade att han hade försökt att döda mannen genom att hugga honom i halsen när han sov.

Under rättegången sade 38-åringen att han i själva verket ville skrämma den andra mannen eftersom han dödshotat honom och att han inte siktade mot mannen när han högg i soffan. Enligt 38-åringen högg han i nödvärn, men den förklaringen köper inte tingsrätten.

Åklagaren ville att 38-åringen skulle dömas för försök till mord, men enligt tingsrätten finns det flera anledningar till att det blir det lindrigare brottet försök till dråp.

Bland annat att 38-åringen ringde SOS alarm och såg till att mannen fick vård efter attacken, att skadorna inte var allvarliga och att han attacken inte var planerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".