Anna Nyberg, lokalredaktör i Dals-Ed. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Anna Nyberg, lokalredaktör i Dals-Ed. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Dalslänningen satsade på det lokala

"I lokaltidningen finns information som du inte får någon annanstans"
1:41 min

Tidningarna blir allt mindre lokala, när lokalredaktioner läggs ner och slås ihop – en tredjedel av landets lokalredaktioner har försvunnit de senaste tio åren. Som enda medieföretag har Dalslänningens ägare NWT öppnat lokala redaktioner.

Anna Nyberg är lokalredaktör i Dals Ed, och det är viktigt att verkligen vara på plats, säger hon:

– Att träffa folk, att synas, det är ju grunden i all lokal journalistik.

Anna Nyberg jobbar för Dalslänningen, som håller hus i Bengtsfors, men hon bevakar grannkommunen Dals Ed från lokalredaktionen, som öppnade vid torget där för några år sedan. På samma plats har också Nya Wermlandstidningen och Bohusläningen haft lokalredaktioner, men de är nerlagda sedan länge.

Dalslänningen är en liten tidning, men med stor täckning: 77 procent av hushållen i både Bengtsfors och Ed prenumererar.  Det är den näst högsta hushållstäckningen i landet, efter Ölandsbladet som har 82 procent.

Systertidningen i Åmål, Provinstidningen Dalsland, har numera samma ägare, NWT-koncernen.  Men Thomas Wallin, chefredaktör för Dalslänningen, tror inte att det är någon risk för att de ska slås ihop. För det verkligt lokala är viktigt, säger han:

– Med tanke på att PD har sin identitet i Åmål och Dalslänningen täcker övriga kommuner i norra Dalsland, så tror jag den konstellationen kommer att bestå ett bra tag.  

NWT har ett starkt intresse av att driva små lokala tidningar. Lilla Hjo tidning, som bara har ett par tusen i upplaga, till exempel. Fryksdalsbygden är ett annat exempel – man har inget intresse av att avveckla eller gå ihop i gemensamma editioner.

– Sen ska man ju inte glömma att det är ju i lokaltidningen du får information du inte får någon annanstans, säger Anna Nyberg lokalredaktör i Dals-Ed.

– Man vill ju se dansuppvisningen som kulturskolan har. Eller till synes oviktiga kommunala beslut, det är ju det som lokaltidnignarna är till för.

Men det handlar också om de större frågorna, för Anna Nyberg.

– Om inte lokaljournalistiken finns, vem ska då bevaka de små kommunerna? Då lämnas ju politikerna utan bevakning och då kan det ju bli rena Vilda västern om ingen håller koll på vad som händer, säger Anna Nyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".