Beslagtaget byggmaterial från den ekobrottsmisstänktes villa i Uddevalla. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.
Husrannsakan vid huvudmannens bostad. Foto: Angelique Hvalgren Johansson/Sveriges Radio.

Långa fängelsestraff för ekobrottslingar i Trestad

Åklagare: Kan snedvrida konkurrensen i byggsektorn
1:34 min

Fem män dömdes i dag för bland annat grova bedrägerier. Huvudmannen döms till fängelse i sex år. Enligt åklagaren är det bra för byggbranschen att männen dömdes.

Det blir långa fängelsestraff för tre män i det stora ekobrottsmålet i Trestadsområdet. Huvudmannen, som är 48 år gammal från Uddevalla, döms till sex års fängelse för bland annat 33 fall av grovt bedrägeri.

Två andra män, 25 och 20 år gamla från Uddevalla respektive Trollhättan, döms till ett år och åtta månaders fängelse vardera. De andra två åtalade män döms till lindrigare straff, skyddstillsyn och samhällstjänst.

Flera av männen döms för att ha använt två företag, ett i Trollhättan och ett i Uddevalla, för att lurat till sig bland annat byggvaror och maskiner, genom att beställa dem utan att betala. Totalt handlar det om varor värda drygt fem miljoner kronor.

– Det är viktigt att den här typen av brottslighet uppdagas. Det har ju varit omfattande brottslighet. Att man beställer varor och inte betalar för dem kan innebära stora problem för de företag som leverera varorna. Sedan är det risk för att den här typen av verksamhet kan snedvrida konkurrensen i byggsektorn, säger kammaråklagare Per-Håkan Larsson på Ekobrottsmyndigheten till P4 Väst.

Tingsrätten skriver i sin dom att när det gäller bedrägerierna har det varit fråga om ”ett systematiskt vilseledande i stor omfattning”.

Anledningen till att de fem personerna kunde gripas var framförallt att polisen telefonavlyssnade i första hand huvudmannen. Det tillsammans med annan spaning gjorde att runt 100 poliser slog till och grep männen i februari i år.

Enligt de två åklagarna i målet har flera av männen haft en gemensam brottsplan.

Tingsrättens dom är på totalt 281 sidor och rättegången pågick under 25 dagar och höll på i totalt 154 timmar.

De inblandade nekar till brott och huvudmannen har under rättegången skjutit över all skuld till tre andra personer, däribland 25-åringen. Enligt 48-åringen ska han bara ha följt uppmaningar från 25-åringen som vad han ska köpa för varor och vilka kontakter han ska ha.

Men tingsrätten konstaterar att de misstänktas berättelser är "motsägelsefulla, svepande, detaljfattiga och anpassade" därför förringar det helt deras trovärdighet.

– Det var mer än åklagaren hade begärt och jag utgår ifrån att vi kommer överklaga, säger huvudmannens avokat Jonas Westbring till P4 Väst.

Han har ännu inte hunnit läsa domen och kan därför inte kommentera den. Åklagaren hade yrkat på minst fem års fängelse för 48-åringen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".