Birgitta Keyser. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Birgitta Keyser. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Fler barn i Åmål far illa

"Om man inte har trygghet blir barnen lidande"
1:55 min

Många barn som far illa får inte hjälp, och det beror på att kommunernas socialtjänster inte hinner med. Det visar en undersökning av radioprogrammet Kaliber. 

I Åmål till exempel, har antalet fall med oro för att barn far illa fördubblats sedan 2012. Birgitta Keyser är förste socialsekreterare i Åmål:

– 2012 hade vi 79 fall, 2013 har det ökat till 155 anmälningar och ansökningar, så det är ju en fördubbling. Och hittills i år, i mitten av november, är det mer än under hela 2013.

Om det ökar så kraftigt, hinner ni ikapp med alla utredningar?

– Tyvärr måste vi faktiskt erkänna att ibland hinner vi inte med det vi är lagstadgade att göra.

Och när barnutredningarna ökar och att det kommer fler ensamma flyktingbarn till kommunen har man begärt att få mer personal. Birgitta Keyser tror att de kommer att få det också.

Men hon har också ett annat budskap till politikerna och det handlar om den bakomliggande orsaken till så många fler barn far illa: 

– Politiker måste ta ett ansvar för att människor har en dräglig tillvaro.

– De som har haft det sämst i samhället har fått det ännu sämre de senaste åren. Sjukskrivna och arbetslösa till exempel. Och då följer psykisk ohälsa, mer droger, mer våld.

– Har man ingen identitet med arbete och sysselsättning, är det lätt att man skaffar barn och vi ser många unga barnfamiljer som inte kommit in i samhället.  Då är det vanligt om man inte har trygghet, inkomster- att det blir slitningar mellan föräldrarna. Och då är det barnen som blir lidande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".