Birgitta Keyser. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Birgitta Keyser. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Personal saknas för barnutredningar

"Sätter medborgarna i klistret"
1:38 min

Flera socialtjänster i P4 Västs område är kraftigt underbemannade och då drabbas utsatta barn. Det är stor risk för att anmälningar blir liggande och att barnen inte får hjälp i tid.

I en enkät som radioprogrammet Kaliber har skickat ut till samtliga kommuner i landet framgår det att mellan 20 och 40 procent av den personal som handlägger barn- och ungdomsärenden saknas. 

Agneta Jöhnk, som ansvarar för arbetsgivarfrågor på SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, säger att det är allvarligt att så många kommuner saknar personal.

– Det sätter medborgarna i klistret. Det är ett väldigt viktigt uppdrag att barn och ungdomar mår bra. Det är ju det uppväxande släktet, de som inte heller kan ta för sig.

Kaliber har skickat ut en enkät till alla landets 290 kommuner, och så många som 222 har svarat. Hälften  uppger att de den 1 oktober i år hade obesatta tjänster bland de socialsekreterare som handlägger barn- och ungdomsärenden.

I vårt område säger till exempel Strömstad att 30 till 40 procent av de som jobbar med barnutredningar saknas, och i Dals Ed är det 20 till 30 procent som är vakanta eller obesatta.

Många, 70 procent av kommunerna i undersökningen,  säger också att det är svårt att rekrytera erfarna socialsekreterare, som ska jobba med något så tungt och viktigt som barnutredningar.

Birgitta Keyser, på socialtjänsten i Åmål, berättar hur de jobbar för att försöka få nyutbildade att stanna kvar.

– Vi är noga med att få mentorer till nyanställda, och se till att de som kommer hit stannar, så att de blir erfarna.

– Det är ett dilemma att socionomer börjarinom socialsekreteraryrket, som egentligen borde vara det sista i karriären.

– Vi berhöver verkligen vara rädda om dem som kommer hit och jobbar, så att de får den erfarenhet som krävs för att göra bra  bedömningar av barn som far illa, säger Birgitta Keyser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".