Michael Karlsson , socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål
Michael Karlsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Åmål.

Åmål mångdubblar mottagandet av ensamma flyktingbarn

"Vi har inte resurser för ett värdigt mottagande"
1:36 min

När fler flyktingar kommer till Sverige så växer trycket på kommunerna att ta emot fler. Åmål måste nu utöka antalet platser för ensamkommande flyktingbarn från tre till nio efter årsskiftet.

Mikael Karlsson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål, berättar att det i praktiken betyder många fler.

– Det blir ju runt 20 till 23 ungdomar på nio platser under ett år.

Eftersom ungdomarna kommer att slussas ut i samhället när de väl fått uppehållstillstånd, och det kan gå på ett par månader, så fylls de nio platserna på efterhand. Det blir alltså i praktiken en mångdubbling jämfört med nu.

Migrationsverket har höjt sin prognos för hur många flyktingar som kommer till Sverige nästa år, och det kan bli mellan 8 000 och 9 000 barn som kommer ensamma. När de ska fördelas mellan kommunerna har man räknat ut att Åmål ska ha nio platser. Och om inte kommunen skulle acceptera tilldelningen, så tappar man kontrollen, säger Mikael Karlsson.

– Skulle vi inte göra det, har Migrationsverket rätten att placera fler än vad avtalet säger, och då har kommunen ingenting att säga till om. Då blir det bara så.

Inom socialtjänsten hoppas man på mer personal för att klara av fler flyktingbarn, ett sådant förslag ligger på kommunstyrelsens bord. Det behövs mer resurser överallt och det bekymrar Mikael Karlsson.

– Vi slår ju i taket  på vad en kommun kan göra när det gäller flyktingmottagandet.

– Vi märker det inom skolans värld, inom primärvården, att du har ju ett ökat tryck. Och vi har inte de resurser som gör att man kan göra mottagandet värdigt, säger Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".