Varg på Skansen. Foto Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

LRF överklagar – kräver skyddsjakt på varg

Lantbrukarnas riksförbund i västsverige överklagar länsstyrelsens beslut att inte tillåta skyddsjakt på varg.

LRF ville att länsstyrelsen skulle tillåta skyddsjakt på varg på Kroppefjäll efter flera angrepp på får i Färgelanda och Mellerudstrakten.

– Fårnäringen är redan utan vargens påverkan starkt pressad vad gäller lönsamhet. Angreppen på tamdjur i området har medfört såväl ekonomiska förluster som ökade kostnader för djurägarna och det finns en överhängande risk för att den uppkomna allvarliga skadan förvärras, säger Paul Christensson, ordförande för LRF Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsens sa nej till skyddsjakten tidigare i veckan. Enligt länsstyrelsen kan det bli svårare för den kvarvarande vargen att föda sina barn om en varg i ett vargpar med valpar skjuts. Då frestas den kvarvarande vargen att ta lättare byten, och då hellre får än älg. Att skjuta vargen skulle alltså kunna öka risken för fårangrepp.

Det resonemanget köper inte LRF. Man hänvisar till att det gått bra vid ett annat tillfälle – på Bredfjällsreviret – att skjuta en varg i ett föräldrapar utan att frågangreppen ökade. Därför överklagar LRF nu beslutet om att inte skjuta vargen till Naturvårdsverket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".