Lastbilar. Arkivbild, foto: Hasse Holmberg/TT
Arkivbild, foto: Hasse Holmberg/TT

Lastbilschaufförer i stor protest

Vid lunchtid i dag väntas många lastbilsförare parkera sina bilar vid vägkanterna. Detta i protest mot att en utländsk förare med falskt körkort friats av tingsrätten.

Det var i onsdags som den uppmärksammade domen kom från Sundsvalls tingsrätt. En lastbilschaufför från Makedonien hade stoppats med falskt pass och falskt körkort, men friades ändå. Tingsrätten kunde nämligen inte utesluta att mannen jobbat som lastbilschaufför i Sverige i tron att hans körkort var äkta, skriver tidningen Transportarbetaren.

Under hösten har polisen stoppat flera chaufförer med falska körkort och den friande domen i Sundsvall tycks ha varit droppen för de svenska förarna som tröttnat på den laglöshet de upplever bland utländska förare.

En protestsida på Facebook har skapats. Över 10 000 svenska förare har tackat ja till en protest som pågår från och med i dag fram till julafton. Varje dag vid lunchtid ska förarna stanna sina bilar vid vägkanten i minst 15 minuter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".