Bild på choklad
Arkivbild: Anders Wiklund/TT

Lovisa från Trollhättan startade landets första råchokladfabrik

"Det har varit lite nervöst"
3:06 min

Lovisa Andersson från Trollhättan flyttade till Arvika och när det inte fanns några jobb där startade hon i stället sveriges första råchokladfabrik.

– Jag började en starta eget-utbildning med tanke på ha ett företag som gjorde tårtor, men blev övertalad att satsa på choklad i stället.

När man tillverkar råchoklad rostar man inte kakaobönorna innan användning och värmer inte upp chokladen lika mycket som vanlig choklad. Det ger extra mycket näring.

– Importerad råchoklad smakar ganska bittert enligt min smak, men jag har hittat ett sätt att smaksätta som gör att den blir riktigt god.

Ännu saknar Lovisas chokladfabrik återförsäljare men fabriken finns klar med alla maskiner.

– Det har varit lite nervöst, men spännande att vara med från början och bygga upp något från grunden. Jag har inte hunnit tänka på att det skulle kunna vara lite ekonomiskt riskabelt, säger 24-åriga chokladdirektören Lovisa Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".