Caroline Holmgren framför Ljungskile folkhögskola. Foto: Sveriges radio
Caroline Holmgren, student på Ljungskile folkhögskola. Foto: Sveriges radio

Ljungskile folkhögskola – en förlustaffär

"Otroligt tråkigt. Folkhögskolor är bra"
1:58 min

Dyra lokaler och löneökningar är två anledningar till att Ljungskile folkhögskola nu sållar sig till den tredjedel av folkhögskolor som går med ekonomisk förlust.

Nästan var tredje folkhögskola i Sverige gick sämre ekonomiskt förra året jämfört med 2012, det visar preliminära siffror från Folkbildningsrådet som P4 Väst tagit del av. Ljungskile folkhögskola, söder om Uddevalla, är på väg att sålla sig till den dystra massan, det berättar Thomas Rydsmo som är rektor.

– 2014 blir ett förlustår för oss. Det beror på att vi har extremt höga räntekostnader.

2012 bestämde Ljungskile folkhögskola att man inte ville lämna den vackra utsikten med de stora slitna lokalerna. Istället satsade man på en rejäl upprustning och fick ta lån på närmare 27 miljoner kronor. Räntekostnaderna och att man inte fått upp antalet gästnätter på det uppfräschade konferenscentret tillräckligt färgar årets siffror röda.

Av landets 150 folkhögskolor visar 49 ett negativt resultat för förra året. Det är tio fler skolor än 2012. Enligt Britten Månsson-Wallin, Generalsekreterare på Folkbildningsrådet som gör undersökningen, uppger Folkhögskolorna att orsaken ofta är stora lokaler med renoveringsbehov och att statsbidraget inte ökar i takt med löneökningarna - vilket kan bli dyrt om man vill ha en hög lärartäthet.

Men, trots Ljungskile folkhögskolas tuffa läge så är rektor Thomas Rydsmo optimistisk.

– Jag är inte alls naiv och tror att det blir lätt. Utan det kommer kräva väldigt mycket arbete. Där har vi ett stöd från våra studerande som från och med i år städar klassrummen.

Men alla var inte glada över det. Caroline Holmgren går andra året på journalistlinjen. Hon och hennes klasskamrater protesterade högljutt när de fick reda på att städning skulle läggas till deras redan fullspäckade schema. Men samtidigt tycker hon att det är synd att det går dåligt för så många folkhögskolor.

– Det är otroligt tråkigt att det är så. För folkhögskolor överlag och Ljungskiles folkhögskola är en väldigt bra skola.

Känns det inte okej att städa om ni kan dra ert strå till stacken?

– Jo, det var det vi kom överens om efter ett tag. Vi tänkte att vi gör det bara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".