Lars Segelod, regionchef för Västsvenska Handelskammaren, presenterar en ranking av skolresultat i Fyrbodal. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio.
Lars Segelod, regionchef för Västsvenska Handelskammaren, presenterar en ranking av skolresultat i Fyrbodal. Foto: Alexander Ekström/Sveriges Radio.

Sotenäs i topp när handelskammare rankar skolresultat

”Företag har ett jättebehov av duktiga ungdomar”
1:34 min

Västsvenska handelskammaren presenterade vid en presskonferens i dag en ny ranking, nedbruten per kommun, över skolresultat i Fyrbodal.

Sotenäs är den klarast lysande stjärnan men överlag står regionen och stampar resultatmässigt.

– Vi har ett antal kommuner som lyckas väl, några som lyckas mindre bra, och så ser vi förändringar över tid också, säger Lars Segellod, regionchef för Västsvenska Handelskammaren, som höll i presskonferensen.

Trots att vissa kommuner, däribland Uddevalla och Trollhättan, förbättrat sig jämfört med för fem år sedan, har resultaten sett över hela Fyrbodal inte förbättrats då andra kommuner tappat.

Mellerud och Strömstad togs av Lars Segelod upp som exempel på kommuner som försämrat sina resultat de senaste åren.

Sotenäs är den klarast lysande stjärnan i Fyrbodal och placerar sig på plats 22 bland landets sammanlagt 290 kommuner.

Lars Segellod betonade att rapporten är oroande och att slutsatserna bör tas på allvar ute i kommunerna.

– En bra skola är viktig både för eleverna, företagen och inte minst för kommunerna själva som vill vara attraktiva och få barnfamiljer att flytta till sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".