Marcus Svensson i Trollhättan.
Marcus Svensson jobbar med att få män att sluta använda våld i nära relationer. Foto: Skoob Salihi/Sveriges Radio

Marcus Svensson: Våld är kommunikation

Marcus Svensson: Jag slår dig, du gör som jag säger
1:19 min

Idag är det den internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor.

En som försöker göra just det är Marcus Svensson på enheten mot våld i nära relation i Trollhättan där han regelbundet träffar män som fysiskt och psykiskt misshandlar sin partner.

Marcus Svensson får då höra varför dom gör det.

– Dem kan ha känt besvikelse, dem kan ha varit ledsna, dem kan ha känt sorg, oro, stress. Men det här har dem inte kommunicerat.

Marcus Svensson säger att det beror på att dessa män har svårt att identifiera känslor. Han menar att det tränas bort på pojkar, genom att säga till dem att gå upp igen om dem faller.

– Upp med dig, stå kvar, stå pall. Killar ska ju inte känna känslor.

Detta får ödesdigra konsekvenser, enligt Marcus Svensson. Dessa pojkar blir män och dessa män hittar andra sätt att kommunicera om sina känslor.

– Våld är kommunikation. Våld funkar. Det är ett klockrent budskap. Jag slår dig, du gör som jag säger. På kort sikt funkar det, på lång sikt funkar det inte för nån, säger Marcus Svensson.

Verksamheten med fokus på att försöka nå ut till män som utövar våld i nära relationer har bara varit igång sen i februari i Trollhättan men ska bli permanent enligt den budget som presenterades i oktober.

Men det räcker inte med det enheten mot våld i nära relation i Trollhättan gör, säger Marcus Svensson. Ska man få bukt på problemet så måste man börja prata om detta, med främst unga killar, tidigt.

– Vi måste prata känslor. Vi måste sluta hylla machoidealet för unga pojkar, det här med att vara den tuffe, våldsverkande. I förskolan och skolan, där har vi fantastiska möjligheter att förändra dem här idealen. Och i idrottsrörelsen naturligtvis, säger Marcus Svensson.

Du kommer i kontakt med enheten mot våld i nära relation i Trollhättan här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".