Fredric Andersson
1 av 2
Fredric Andersson bakar mjukpepparkaka med ädelost. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio
Mjukpepparkaka med kvibilleädelost rostade hasselnötter och glöggmarinerade färska fikon. Foto: Fredric Andersson.
2 av 2
Mjukpepparkaka med kvibilleädelost rostade hasselnötter och glöggmarinerade färska fikon. Foto: Fredric Andersson.

Fredric Anderssons snittar till glöggen

Fredric Andersson: Van med TV så det här blir spännande
12 min

Tv-kocken Fredric Andersson, känd från SVT:s Go'kväll ger ett tips till första advent. Andersson har drivit flertalet välrenommerade krogar runt och i både Sverige och Europa.

Mjukpepparkaka med Kvibilleädelost, rostade hasselnötter och glöggmarinerade färska fikon – snittar till cirka 10-12 personer

140 gram Kvibilleädelost

200 gram  Philadelphiaost

9 st runda mjuka skånska pepparkakor

6 st färska fikon

1 dl vitglögg

½ dl rostade grovhackade hasselnötter

flingsalt

tandpetare

1. Låt osten ligga framme i ca 1 timma, mixa den sedan slät tillsammans med philadelphiaost. Tillsätt 2 msk glögg samt blanda i hasselnötterna. Fyll upp smeten i en spritspåse med en tyll. Har man inte tillgång till spritspåse samt tyll går det bra att med hjälp av en sked lägga en klick på.

2. Dela varje pepparkaka i 4 bitar, spritsa en klick på varje pepparkaksbit.

3. Skär 6 klyftor av varje fikon och marinera dem i glögg i ca 30 min.

4. Placera en klyfta av fikonen på pepparkakorna med ostkrämen, salta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".