Charlotte Kalla, Piteå Elit, överlägsen segrare i lördagens SM-lopp10 km skidor klassisk stil under SM-veckan i Umeå. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
1 av 4
Charlotte Kalla är en av årets nominerade. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Golfaren Henrik Stenson som är årets Jerringprisvinnare pussar sin pokal på Idrottsgalan 2014. Foto: Maja Suslin/TT.
2 av 4
Golfaren Henrik Stenson fick Jerringpriset 2013. Foto: Maja Suslin/TT.
Triathleten Lisa Nordén fick Jerringpriset 2012. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
3 av 4
Triathleten Lisa Nordén fick Jerringpriset 2012. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Hästhopparen Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset 2011. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
4 av 4
Hästhopparen Rolf-Göran Bengtsson fick Jerringpriset 2011. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Expert: Så får du Jerringpriset

Varumärkesexpert Jackie Kothbauer: Var enkel att komma ihåg
3:44 min

Bli bäst, var charmig och se bra ut. Det är nycklarna för att kamma hem folkets röster och bli årets Jerringpristagare enligt Jackie Kothbauer som är personlig varumärkesexpert.

Vad är det som avgör huruvida man blir folkkär eller inte?

– Det finns två saker som är helt avgörande för om du ska kunna vinna Jerringpriset eller inte. Dels är det hur mycket exponering du får, alltså hur mycket tid du syns i media och TV, säger Jackie Kothbauer, personlig varumärkesexpert.

Hur kommer det sig att Charlotte Kalla dyker upp som ett hett namn bland de flesta?

– Charlotte Kalla har en personlighet som lyser igenom, dessutom är hon ganska snygg, vilket också är viktigt och då blir hon enkel att komma ihåg.

– Hade hon varit fulare hade det varit svårare för henne att bli den här populära figuren. Den som är lite blyg och lite tillbakadragen har det svårare.

Skytten och skåningen Pia Hansen som tog OS-guld 2000 i skytte i Sydney blev väldigt folkkär efter detta, trots att sporten är väldigt okänd för många, vad var det som gjorde att hon gick hem hos folket?

– Hon kombinerade två saker; hon visade att en vanlig tvåbarnsmamma kan sjunga i dansband, bo på den skånska landsbygden och så gjorde hon det helt ovanliga att gå och ta OS-guld, samtidigt som hon var en jättevanlig människa, säger Jackie Kothbauer.

Vad är nu viktigast för att få Jerringpriset?

– Om man ska lyckas bli folkkär inom idrott så måste du vara bäst. Alla vi pratat om är ju bäst. Det idrottsliga är viktigast, men nästa sak på listan är din utstrålning och personlighet, säger Jackie Kothbauer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".