En pojke står och tittar ut genom ett fönster. Foto: Jonas Ekströmer/TT.
Foto: Jonas Ekströmer/TT.

Krisande socialtjänst i Färgelanda kontrollerade inte familjehem

"Vi har haft väldigt hög omsättning på personalen"
1:54 min

Flera barn i Färgelanda har placerats i familjehem där de riskerat att fara illa och därför fått flytta. När socialtjänsten granskat familjehemmen har det visat sig att de varken varit kontrollerade eller godkända.

– I ett akut läge kan man ha varit tvungen att placera ett barn utan att ha kontrollerat. Man kan ha haft familjerna tidigare men har inte undersökt dem för just det här barnet säger Monica Birgersson, socialchef i Färgelanda.

Är det vad som hänt i de här fallen?

– I något av fallen är det så.

Det handlar om fyra barn och ungdomar som av olika anledningar inte kunnat bo kvar i de familjer som individ- och familjeomsorgen i Färgelanda har placerat dom hos.

De ingår i sammanlagt 85 Lex Sarah-anmälda fall i landet som P1-programmet Kaliber har hittat när de granskat anmälningar om oro för barn som far illa.

I Färgelanda upptäcktes alltså fyra barn som riskerat att fara illa på olika sätt och socialtjänstens egen granskning har också visat att något av familjehemmen varit rent olämpligt.

Men framför allt handlar det om Individ och familjeomsorgens bristande koll på hur barnen och ungdomarna haft det.

Att socialsekreterarna gjort fel på flera sätt handlar om bristande kunskap, säger Monica Birgersson.

– Flera personer som har jobbat hos oss har haft andra utbildningar än socionomutbildning, kanske med kompletteringar. Det har gjort att de har haft kunskapsluckor. Vi har också haft en väldigt hög omsättning på personalen på Individ- och familjeomosorgen. Det är vi ju inte unika med, för så är det i nästan hela landet, men det är ett problem för oss.

Varför har inte personalen velat jobba kvar?

– Man har tyckt att det varit en för hög arbetsbelastning och många som har kommit har varit nyexaminerade. Att jobba med barn och unga när man är ny är väldigt tufft och har man inte haft rätt stöd under upplärningsperioden blir det väldigt arbetssamt. Det är en av anledningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".