Kommunalrådet om missad koll av familjehem: Vi gör allt för att det inte ska hända igen

"Vi har sett till att de fått mer resurser"
1:40 min

I Färgelanda har krisen inom individ- och familjeomsorgen lett till att barn blivit placerade i familjehem som varken godkänts eller kontrollerats. Det har uppdagats efter flera anmälningar med oro för att barn farit illa. I kommunen försöker man nu se till att det inte ska hända igen.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har nu gjort en särskild tillsyn av hur kommunen sköter familjehemmen. Maria Björklund, chef för avdelning Sydväst berättar varför det är viktigt att kontrollera familjehemmen:

– Det är ju en garanti, en kvalitetetsfaktor och en säkerhetsfråga för att det skall placeras ett barn i hemmet.

– Det är ju ett barn som från början har ett behov av extra stöd, och en besvärlig livssituation. Då är det ju jätteviktigt att familjen är kontrollerad.

Och att så mycket föll mellan stolarna i Färgelanda beror alltså på att själva arbetsplatsen inte fungerat.

Det var 2012 som krisen blev akut. Individ- och familjeomsorgen var underbemannad, flera socialsekreterare slutade, och flera blev  långtidssjukskrivna på grund av hög arbetsbelastning. Och till slut sades enhetschefen upp med kort varsel, på grund av bristande förtroende.

Ulla Börjesson, Socialdemokratisk ordförande i kommunstyrelsen,  berättar att i samband med att den tidigare enhetschefen fick gå, tog man in en konsult som hjälpte till att få organisationen på fötter igen. Ingen av de som hanterade de anmälda fallen jobbar kvar, och den nya personalen fungerar bra, säger hon. Det är en god stämning i arbetsgruppen.

I förra veckan var inspektörer från IVO i Färgelanda och gick igenom dokumentation och intervjuade personal för att försäkra sig om att alla rutiner sköts som de skall nu.

Hur säkra kan ni vara på att det inte händer igen?

– Vi vidtar åtgärder, ser till att det finns de resurser som behövs för att det inte ska hända, säger Ulla Börjesson.

-- Men det kan hända.  Det får egentligen inte göra det - men vi försöker göra allt som finns för att det inte ska hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".