Claes Haraldsson, Tooltech, och Börje Andersmård, Brogren Industries. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Claes Haraldsson, Tooltech, och Börje Andersmård, Brogren Industries. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Flygindustrin ger nya jobb i Trollhättan

"Roligt att ta ett steg i rätt riktning"
1:48 min

Två underleverantörer, en i Trollhättan och en i Älvängen, har fått en stororder från GKN Aerospace, som tillverkar delar till flygplansmotorer i Trollhättan. 

– Vi har redan anställt och vi kommer att anställa. Det kommer bli betydande produktion i vår verksamhet. Nu är vi ett bolag med 55 anställda, så det blir inte ett hundratal nya jobb, men det är ändå roligt att ta ett steg i rätt riktning, säger Claes Haraldsson som är vd på trollhätteföretaget Tooltec till P4 Väst.

I nästan 90 procent av alla flygplan du ser är GKN Aerospace inblandat på något sätt, antingen har företaget levererat tjänster eller delar till flygmotorerna. Framtiden ser ljus ut för Fyrbodals största företag och det gör att GKN i sin tur behöver ha leverantörer.

I dag presenterades en stororder som går till företagen Tooltec i Trollhättan och Brogren Industries i Älvängen. Under fem år framöver ska företagen leverera delar till GKN och i vår börjar produktionen av delarna.

Claes Haraldsson hoppas att företaget med det här avtalet, även kunna få fler order från flyg- och rymdindustrin.

– I den här nya tillverkningsprocessen finns det absolut kunder som vi kan knacka på hos och få framöver. Det är globala kunder. Så det ser positivt ut inför framtiden, säger Haraldsson.

Även Brogren Industries, med 78 anställda, och vdn Börje Andersmård är nöjd med avtalet.

– Det betyder att vi kan fortsätta att utveckla vårt företag mot nya affärer. Vi vill ut på den globala marknaden. Det här kommer ge arbetstillfällen, säger han.

Att två lokala företag blir leverantörer till GKN i Trollhättan är positivt, enligt Staffan Svensson som jobbar med inköp på företaget. Men samtidigt finns det möjlighet för fler företag att börja leverera till flygindustrin.

– Det är ett alternativ till fordonsindustrin som har sina besvär. Vad som krävs är självförtroende och en investeringsvilja för det är en ganska lång resa att kvalificera sig för att bli en högkvalificerad flygleverantör, säger Staffan Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".