Bohusläningen skylt på lokalredaktionen i Färgelanda Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio
Sara Isgren, (MP) i Mellerud, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio
2 av 3
Sara Isgren, (MP) i Mellerud, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio
Marita Engqvist, chefredaktör TTela, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio
3 av 3
Marita Engqvist, chefredaktör TTela, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst Sveriges Radio

Lokalredaktioner försvinner med tidningskrisen

Sara Isgren (MP): Det räcker inte att läsa Aftonbladets notiser
2:06 min

Tidningsbranschen är i kris och det har lett till kraftiga nedskärningar på både personal och lokalredaktioner. Mellerud är en av de orter där tidningen TTela tidigare hade en lokalredaktion.

Eivor Scherdin i Mellerud tycker att tidningen har blivit sämre.

– Jag tycker att TTela har blivit jättedålig om jag ska vara ärlig. Det är mest bilder i den och väldigt mycket annonser. Och så står det lite grann om bygden häromkring.

TTela har lagt ner sina lokalredaktioner i både Mellerud och Lilla Edet. Bohusläningen har genomgått samma förändring. Tidigare hade tidningen reportrar stationerade i Färgelanda, Henån, Kungshamn, Tanumshede och Lysekil. Idag har de istället tre reportrar som utgår från Munkedal med uppdrag att bevaka norra Bohuslän. Övriga jobbar från Uddevalla.

Det här är en utveckling som är genomgående i hela landet. På tio år har mer än var tredje lokalredaktion, 94, lagts ner.

Sara Isgren, (MP), i Mellerud säger att det var längesen TTela hade någon reporter på kommunfullmäktige i Mellerud. Hon tycker att det är ett demokratiskt problem att den lokala journalistiken krymper.

– Vi lever i en demokrati. Det kräver att människor är informerade och vill vara delaktiga. Media har en så otroligt stor roll där som vi kanske har underskattat. Det räcker inte att läsa Aftonbladets notiser för att känna att man är delaktig och kan göra skillnad i samhället. Utan delaktiga människor har vi ingen fungerande demokrati.

Men att den fysiska redaktionen försvunnit från orten betyder inte att bevakningen lagts ner säger Marita Engkvist, tillförordnat chefredaktör på TTela.

– Vi bevakar fortfarande. Vi har samma antal resurser som vi hade tidigare, en person avsatt för att jobba mot Mellerud och en för Lilla Edet. Skillnaden är att de rent fysiskt är placerade i Trollhättan och Vänersborg istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".