Foto: Ted S. Warren/ Scanpix
Foto: Ted S. Warren/ Scanpix

Misstänks ha smugglat cannabis för miljoner

Åklagaren: Ett allvarligt brott
3:07 min

En 46-årig man från Trollhättan behövde pengar och skulle hjälpa till att smuggla cannabis in i Norge. Nu åtalas han och riskerar fyra års fängelse.

Den 46-åriga mannen från Trollhättan är inte dömd för något brott tidigare, men har haft ekonomiska problem och har då nappat på ett erbjudande att köra narkotika till Norge mot betalning.

– Han har hanterat och transporterat nästan 20 kilo cannabis. Han har haft en del i sin bostad och sedan har han försökt att föra ut ungefär 14 kilo till Norge, säger kammaråklagare Thomas Willén till P4 Väst.

I Norge var tanken att mannen skulle lämna över cannabisen till en person där. Enligt åklagaren är mannen längst ner i brottskedjan, men polisen har varken lyckats spåra vem mannen har fått narkotikan från eller vem den skulle till.

Hur mycket är cannabisen värd?

– Det totala värde är uppemot tre miljoner kronor för hela det här beslaget, om man räknar med att ett gram på gatan är värt runt 100 till 150 kronor, säger Willén.

Mannen erkänner narkotikabrott av normalgraden. Mannen säger i förhör att han blivit lurad, att han fått ett uppdrag att köra ungefär fem kilo cannabis till Oslo och att han inte visste att det var så mycket narkotika i bilen. 

Nu åtalas mannen vid Uddevalla tingsrätt för grovt narkotikabrott och grov narkotikasmuggling. Han riskerar ett långt fängelsestraff.

– Ser man bara till mängden narkotika så ligger straffvärdet på ungefär fyra år, men här finns det en del försvårande omständigheter. Dels att han försökt föra ut det ur landet och dels att det ingår i en större olaglig hantering av narkotika, säger kammaråklagare Thomas Willén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".