De tre bröderna Nilsson på Gullmarsstrand är just klara med att få upp årets utegran. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
1 av 4
De tre bröderna Nilsson på Gullmarsstrand är just klara med att få upp årets utegran. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Birgitta Frisk Fiskebäckskil.
2 av 4
Birgitta Frisk ordnar med julmaten i ost- och charkdisken. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Fiskebäckskil.
3 av 4
Kennet Karlsson och Lars Bagge sätter upp juldekorationer på Bryggan. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio
Henriksberg Fiskebäckskil.
4 av 4
På området Henriksberg förbereds det för 170 nya loägenheter och hus men det blir knappast klart till våren 2015 som utlovats. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio

Sol och mörker i Fiskebäckskil

Fiskebäckskilsbo: Man bor på semestern
13 min

Det är en fantastisk dag i slutet av november, vindstilla, solsken och 6-7 grader varmt!

Det är ett förtrollande ljus över Fiskebäckskil men det är mörkt i de flesta av husen som jag passerar på gatan från kyrkan bort till den nordligaste tippen på västersidan av samhället.

Det är välmålade hus med snickarglada sommarverandor men jag möter inte en människa förrän jag stöter på de tre bröderna Nilsson i full färd med att sätta upp utegranen framför entrén till hotell- och konferensanläggningen Gullmarsstrand som de driver tillsammans.

Men där händer det saker hela tiden och för att det ska fortsätta att hända så måste man förbereda sig för framtiden säger Per Nilsson

– Det är en global trend att de som är unga inte vill äga så mycket, men de vill uppleva och resa mycket. Därför är det många hus här som är till salu och svåra att sälja, säger Per Nilsson som samtidigt ser det som positivt för den egna rörelsen för det kan innebära att fler kan lockas till Gullmarsstrand och om bara några veckor ska man bygga ut i den största satsningen någonsin.

På väg tillbaka mot kyrkan lägger jag också märke till skyltarna från mäklare som vill ha sina objekt uppmärksammade.

Så möter jag Bengt Ågren som numera är halvårsboende i trakten och som köpte sitt sommarhus för många år sedan. Vi står nu och blickar ut över den spegelblanka kilen och vidare upp mot berget på andra sidan som kröns av en stor hög med krossad sten.

- Det man gör på Skaftö nu och projekterar alla de här bostadsområdena, det är skandal. Det är ogenomtänkt och man måste vara rädd om den här unika miljön, säger Bengt Ågren.

Sedan träffar jag Gösta Andersson som sett till att allt var i ordning i huset inför julhelgen men hans största bekymmer är parkeringen i det tätt bebyggda gamla fiskarsamhället som sedermera blev känt för sina många skutskeppare.

– Det finns ingenstans att parkera här under sommaren och bilen behöver man ju, säger Gösta Andersson.

Parkeringsbekymmer har däremot inte Anna-Lena Arpfjord som har en revisionsbyrå mitt emot affären vid infarten till Fiskebäckskil och som bor ett stenkast därifrån. Men inte född här utan hon föll för lockelsen.

- Det var kärleken som lockade mig hit men jag har mycket släkt här också, säger Anna-Lena Arpfjord.

Och så finns ju affären med en parkeringsplats som uppenbart är anpassad efter sommarrushen och där jobbar Birgitta Johansson som faktiskt bor på andra sidan Skaftöbron och som upptäckt att det inte var så svårt att bli accepterad på Skaftö som hon hade hört.

– Jag tycker jag har fått ett mycket positivt bemötande här så jag trivs jättegott, säger Birgitta Johansson som pendlar från Bokenäs.

Längre in i affären hittar jag Birgitta Frisk vid chark- och ostdisken och som idag håller på att göra i ordning inför julmatshandeln. Också hon inflyttad Skaftöbo. Uppvuxen i Göteborg som hon är.

– Det är häftigt att bo här. Jag bor på semestern, säger Birgitta Frisk.

Bara en liten bit därifrån ligger hamnkontoret och Slipen och Bryggan, allt i ett, som ordnar lite av varje och där träffar jag Lars Bagge som håller på att sätta upp julgirlander inför julbordet som börjar serveras till helgen.

– Eftersom vi nu har hand om fastigheten också så får vi sätta upp julgran och girlander, säger Lars Bagge.

Och Kennet Karlsson jobbar också på denna mångsidiga arbetsplats och han är engagerad i den gamla hockeyrinken.

– Det är en gammal rink som vi försöker spola is på på vintern när det är kallt, säger Kennet Karlsson.

Jag tar mig vidare till Östersidan Fiskebäckskil och där träffar jag Helen Larsson som står och väntar på sin dotter som ska komma med färjan från Lysekil. Det visar sig att hon har en hårsalong i Grundsund.

– Det finns ju så mycket här, det är så himla fint, säger Helen Larsson.

Så kommer dotter Louise, 21 år gammal från Lysekil där hon numera bor.

– Här händer inte så mycket och det är det som är bra. I Lysekil händer det en massa skitgrejer och det är det man kommer ifrån här, säger Louise Larsson och stiger in i sin mammas bil och åker iväg till Grundsund några kilometer söder om Fiskebäckskil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".