Kvinna med rullator. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Maj-Britt rånades – får ingen överfallsersättning

"De förstår inte skadan de förorsakar"
1:28 min

I somras blev 81-åriga Maj-Britt i Trollhättan rånad på öppen gata när en man på cykel ryckte hennes väska. Hon föll och fick en spricka i bäckenet, men ingen överfallsersättning.

– Plötsligt kommer det en cyklist och kör om mig på insidan och tar tag i min shoppingbag. Den var ganska tung så jag höll emot första rycket, men när han gjorde andra rycket föll jag och skadade mig, säger Maj-Britt.

Ett vittne såg senare rånaren i en trappuppgång, där han också dumpade väskan, komplett sånär som på Maj-Britts kontanter. Men polisen har inget tydligt signalement och ärendet är nu avskrivet.

– Det sitter ju i bakhuvudet hela tiden och jag fick stanna inne en hel sommar, gå med rullator och har haft svårt att sova.

Och efter ett halvår fyllt av både fysiska och psykiska men från den traumatiska händelsen går Maj-Britt nu ännu en kamp, mot sitt försäkringsbolag.

Länsförsäkringar har nekat henne överfallsersättning med hänvisning till Maj-Britts hemförsäkring som säger att våldet måste vara uppsåtligt, och att gärningsmannen endast var ute efter väskan och inte att skada henne. Maj-Britt menar dock att tjuven måste ha förstått att hon skulle kunna skada sig allvarligt av ett fall.

Nu har hon anmält försäkringsbolaget till allmänna reklamationsnämnden. P4 Väst ha varit i kontakt med Länsförsäkringar vars presstalesman Patrik Westerlund ska vara med på telefon i fredagens förmiddagsprogram.

Statistik över antal försäkringsrelaterade anmälningar till Allmänna reklamationsnämnden ARN. ARN:s beslut är endast vägledande men följs i de flesta fall.

2011: 793

2012: 923

2013: 996

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".