Lysekil

Hård budgetdebatt väntas i Lysekil

En starmare ekonomi väntar i Lysekil de närmsta åren men hur mycket de kommunala verksamheterna får kosta avgörs först ikväll.

Det blir inte helt lätt för kommunfullmäktige i Lysekil att baxa igenom en budget för nästa år på mötet ikväll. 

Det finns ingen klar majoritet och två huvudalternativ att välja mellan. 

Budgetberedningen med socialdemokraterna i spetsen har lagt en budget som i slutändan ska landa på ett överskott på tre procent eller 23,3 miljoner och mindre pengar till verksamheten. 

Mot det ställs ett förslag från majoritet av oppositionen med Lysekilspartiet i spetsen som tycker att det planerade överskottet kan stanna vid drygt en procent eller 10 miljoner nästa år. 

Både skola och socialnämnden skulle då få mer pengar 2015 och åtstramningarna blir uppskjutna. 

Men Linda Moum som jobbar som sjuksköterska i hemtjänsten i Lysekil förstår inte vad man ska spara på eftersom det fattas pengar redan idag. 

--Varje dag så är det ju någon som är borta nästan, och någon som går själv på ett område där det kanske ska vara två-tre stycken och sätter man inte in någon för någon som är sjukskriven så skjuter man ju bara saker framför sig för budgeten är inte lagd för att någon ska vara ledig,  

säger sjuksköterskan Linda Moum som tycker att politikerna borde specificera vad hon och hennes kollegor ska avstå från att göra om det blir mindre pengar till verksamheten. 

--Jobbet i sig, jag älskar ju det men det är ju också skittråkigt att behöva jobba i motvind, säger Linda Moum. 

Vilket budgetalternativ som går igenom blir alltså klart först efter diskussion och omröstning ikväll och avgörandet kan komma att ligga hos de partier som inte samverkar med andra Vänsterpartiet, Kommunistiska partiet och Sverigedemokraterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".