Nevs nya eldrivna Saab Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Nevs nya eldrivna Saab Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Ödestimmar för Nevs i Trollhättan

På lördag tar den krisdrabbade biltillverkaren Nevs rekonstruktion slut. Än så länge har företaget inte ansökt om att förlänga rekonstruktionen.

Om Nevs inte ansöker om förlängd rekonstruktion står företaget återigen oskyddat mot konkurs. Det betyder att till exempel en underleverantör kan begära biltillverkaren i konkurs. Saabtillverkaren har skulder på nästan en halv miljard kronor.

Än så länge har företaget inte ansökt om att förlänga rekonstruktionen. För att kunna göra det behöver företaget ha klart med något nytt avtal – antingen med de tilltänkta partnerna eller att de nuvarande ägarna skjuter till mer pengar. Det sade Nevs rekonstruktör Lars Eric Gustafsson i förra veckan till P4 Väst.

Förhandlingarna med indiska Mahindra och kinesiska Dongfeng går framåt, enligt Nevs. Men tiden är en avgörande faktor och den talar emot Nevs. Förhandlingarna har upprepade gånger dragit ut på tiden och fortfarande är inget klart.

Stallbackafabriken har stått stilla sedan i maj då Nevs pengar tog slut, eftersom den kinesiska delägaren Qingdao inte investerade så mycket pengar som de hade sagt.

Om Nevs inte kan fortsätta bygga Saab-bilar har företaget en plan-B som går ut på att bygga andra bilmärken i Trollhättan och också att göra utvecklingsarbeten åt andra biltillverkare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".