Orio bygger reservdelar till Saab-bilar. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio
Sista Saabarna byggs färdigt. Foto:Victor Jensen

Statliga Orio varslar 74 anställda

"Kraftig resultatförsämring de senaste två åren"
2:13 min

Orio, tidigare Saab Parts, varslar 74 anställda om uppsägning. Varslet rör både kollektivanställda och tjänstemän i Nyköping och Trollhättan.

Statliga reservdelsbolaget Orio, tidigare Saab Automobile Parts, varslar över 70 anställda om uppsägning i Trollhättan och Nyköping. Varslet rör både kollektivanställda och tjänstemän, säger företagets vd Jonas Tegström till P4 Väst.

– Det är alltid tråkigt att behöva lämna den här typen av besked till våra anställda. Men vi ser det som en nödvändighet i den situation vi befinner oss i, säger Tegström.

Vad är det som gör att ni måste varsla?

– Vi ser en kraftig resultatförsämring under de senaste två åren. Vi har mer eller mindre halverat vårt resultat, bland annat, säger Jonas Tegström på Orio.

Totalt handlar det om 74 medarbetare som varslas varav 16 tjänstemän i Trollhättan, 18 tjänstemän och 40 kollektivanställda i Nyköping. De fackliga förhandlingarna har nu inletts och företaget hoppas att förhandlingarna är klara i januari nästa år.

Företaget tror att nedskärningarna ska minska kostnaderna med 60 miljoner kronor.

Det är ju få nya Saab-bilar som byggs nu för tiden. Hur påverkar det er?

– Det påverkas oss ganska mycket på det sättet att vi inte får någon påfyllnad av nya bilar och därmed nya reservdelar, utan vi måste söka nya vägar fram på marknaden för att öka vår omsättning. Det gör vi nu genom att expandera vår produktportfölj till andra bilmärken utöver Saab-bilar, säger Orios vd Jonas Tegström till P4 Väst.

Orio ägdes tidigare av Saab Automobile, men blev efter konkursen statligt. I Trollhättan jobbar i dag 50 anställda och i Nyköping 260 anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".