Andreas Engblom, reporter TTela, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
1 av 2
Andreas Engblom, reporter TTela, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
Lena Larsson, VD Stampen Local Media, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst
2 av 2
Lena Larsson, VD Stampen Local Media, Foto: Elisabeth Cederblad P4 Väst

Stampen har sagt upp flest journalister

Lena Larsson: Utvecklingen blev inte som man hade tänkt sig
3:24 min

Tidningsbranschen är i kris. Redaktioner slimmas och fotoavdelningar monteras ner. Mediejätten Stampen är en av de tidningsägare som har gjort sig av med flest journalister de senaste 10 åren.

Tidningskrisen har blivit extra kännbar inom Stampen där bland annat GP, TTela och Bohusläningen ingår. Andreas Engblom som är reporter och Journalistförbundets representant på TTela säger att det beror på dåliga affärer bakåt i tiden.

– Felen begicks ju för några år sedan av Stampens tidigare ledning. De förköpte sig i ett läge när de inte skulle ha gjort det och skuldsatte hela koncernen i ett läge när tidningsbranschen redan hade börjat dala.

Det Andreas Engblom beskriver har bland annat lett till att stora delar av styrelsen bytts ut för att hantera det kärva ekonomiska läget. Numer ingår två tidigare finansdirektörer i styrelsen. Uppdraget är att halvera skulder i miljardklassen före årsskiftet. 

Lena Larsson, vd på Stampen Local Media, medger att bolagsledningen gjort affärer som låg fel i tiden.

– Jag kan konstatera att utvecklingen inte blev som man hade tänkt sig, för då hade vi inte hamnat i den här situationen. Man fattar ju beslut på det bästa underlag som finns tillgängligt vid det tillfället.  Nu har vi den situation vi har nu och den hanterar vi på ett sätt som jag är fullt komfortabel med.

Den hantering Lena Larsson pratar om  handlar bland annat om rejält nedbantade redaktioner. Stampen är den mediekoncern i landet som gjort sig av med mest redaktionell personal de senaste tio åren. Mer än var tredje journalist har fått gå.

Hårdast åtgånget är Stampens flaggskepp, Göteborgs Posten, där 40% av journalisttjänsterna försvunnit på tre år. På Bohusläningen har 40 personer blivit 25. Av 49 på TTelas redaktion för ett par år sedan finns 27 kvar idag.

Det är en förändring som märks säger Andreas Engblom på TTela.

– Folk suckar, folk hinner inte sitta ner och äta. Fotograferna flänger, de hinner inte ens tömma sin kamera innan de ska ut på nästa jobb. Man känner det helt enkelt att folk är betydligt mer stressade, betydligt mer lättretliga.

Lena Larsson kan inte lova att det är slut med nedskärningar, men hon har gott hopp om att de är på rätt väg.

– Det jag har mest insyn i är ju tidningsverksamheten. Jag ser väldigt hoppfullt på de närmaste åren.

Beskeden om uppsägningar har duggat tätt också hos andra medieföretag. Aftonbladet meddelade nyligen att de vill säga upp 25-30 journalister. GT/Expressen gör sig av med ett 60-tal, däribland alla fotografer, kultur och ledarskribenter i Göteborg.

För alla tidningar handlar det i slutändan om samma knut att lösa: färre köper papperstidingen när materialet är gratis på nätet. Petra i Färgelanda tillhör de digitala läsarna.

– Jag har en sån där lite käck app från Expressen. Så det poppar upp när det är nyheter, stora nyheter. Så då brukar jag gå in och läsa.

Varken Petra eller hennes kompis Susanne är däremot beredda att betala för att läsa nyheter på nätet.

– Det hade jag nog inte gjort. Det är jag lite för snål för säger Susanne.

Att ta betalt på internet är inte heller en lösning som Lena Larsson tror på.

– Vi ser inte det som en framtida möjlighet, att stänga möjligheten att komma åt våra nyheter. Däremot är det en ständigt pågående diskussion om i vilken utsträckning de ska vara tillgänliga och hur mycket.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".