Anslag om kommunfullmäktigemöte i Lysekils kommun. Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio
Foto: Filippa Bohlin/Sveriges Radio

Fortsatt svångrem i Lysekil

"Folk går ju på knäna mer eller mindre"
1:30 min

Den budget för de närmsta åren som spikades med en knapp majoritet i Lysekils kommunfullmäktige igår väcker besvikelse i en del verksamheter.

Men socialdemokraten Jan-Olof Johansson, som varit med och arbetat fram den strama budgeten, är nöjd.

– Ja, jag tycker att det känns bra, nu kan vi arbeta vidare på den plan som vi lade uppför några år sedan, säger kommunalrådet Jan-Olof Johansson.

I det skuldtyngda Lysekil, som också har svårt att hålla kvar befolkningen, så bestämde en majoritet i kommunfullmäktige igår att fortsätta dra åt svångremmen och använda en del av skatterna till att betala av lånen.

Men det beslutet var en besvikelse för bland andra Sven Gullman som är högstadielärare.

– De elever som behöver stöd, de får i många fall inte det de är berättigade till för att det finns inte resurser att ge dem detta och det är ju ett arbetsmiljöproblem också. Folk går ju på knäna mer eller mindre, säger Sven Gullman som berättar att Lysekilseleverna legat bra till i tidigare mätningar men att skolan befinner sig nu på ett sluttande plan.

Och Jan-Olof Johansson öppnar för att det kan komma mer pengar till skolan till våren.

– Det finns verksamheter som skulle må bra av att tillskjutas mer pengar, och de pengarna måste vi få fram, men då måste politikerna vara duktiga på att prioritera bort annat också, säger Jan-Olof Johansson.

Politikerna måste ha bättre kontroll över ekonomin är budskapet från Jan-Olof Johansson men Sven Gullman tycker att politikerna borde förstå att skolan redan har en ohållbar situation.

– Vi prioriterar ju bland de få resurser som vi förfogar över, de använder vi så gott vi kan naturligtvis, men vi inser ju att de räcker inte till alla elever, säger Sven Gullman högstadielärare som är fackligt aktiv i Lärarnas Riksförbund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".