Henrik Sundström. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Henrik Sundström. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

"Det vore väl glädjande"

"Vi får se på onsdag"
1:28 min

En väljarundersökning visar att de flesta av Sverigedemokraternas väljare vill att partiet ska fälla regeringens budgetförslag på onsdag. En förhoppning som delas av Henrik Sundström (M) i Uddevalla.

Det är en spännande vecka i svensk politik i och med den budgetomröstning som på onsdag avgör regeringens framtid.

Novus presenterade under måndagsmorgonen en väljarundersökning som visar att 68 % av Sverigedemokraternas väljare vill att partiet fäller regeringens budget. Expressen avslöjade också att partiet i interna mejl lyft frågan om finansiering av en eventuell nyvalskampanj.

Rolf Carlson är Sverigedemokraternas toppnamn i Uddevalla, men ville inte sia om utgången.

– Det vill jag inte uttala mig om, vi får se på onsdag. Vi har stort förtroende för våra riksdagsmän och kvinnor och de har avgörandet i sin hand helt enkelt.

Även en majoritet av Alliansens väljare hoppas, enligt Novus undersökning, på att Sverigedomkraterna ska utnyttja sin vågmästarroll och fälla regeringens budget. Henrik Sundström, moderaternas ledare i Uddevalla, har samma förhoppning.

– Jag hoppas också att regeringen blir nedröstad, sen får vi se vad det får för konsekvenser. Troligt är väl kanske att Löfvén behöver förhandla med Alliansen om en tilläggsbudget.

Henrik Sundström tror att Stefan Löfvén vill undvika nyval, eller extraval som det kallas i lagstiftningen, in i det sista.

– Jag tror inte att han sätter sig i en situation där han tvingas att utlysa nyval. Men det vore väl glädjande för oss och en möjlighet att ta tillbaks det här. 

Sverigedemokraterna har kallat till en presskonferens som kommer hållas kl 16 i morgon tisdag, där man kommer gå ut med huruvida man fäller eller släpper igenom Löfvéns budgetförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".