Saab Automobiles vd Victor Muller. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.
Saab Automobiles vd Victor Muller. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

Tidigare Saab-ägare i rekonstruktion

Saab Automobiles förra ägare Spyker har beviljats rekonstruktion. Företaget har stora ekonomiska problem.

Den förre detta Saab Automobile-ägaren Spyker NV har fått en ansökan om rekonstruktion godkänd av en holländsk domstol, som tillsatt en rekonstruktör för att leda bolaget. Domstolen har infört ett stopp för utbetalningar, som skydd mot krav från långivare.

Spykers vd och den tidigare ägaren Victor Muller är ändå, som vanligt, positiv.

"Vi tror vi har god chans att överleva", skriver Muller i ett sms till P4 Väst.

I ett pressmeddelande säger Muller att företaget ska gå stärkta ur rekonstruktionen.

"Vi räknar med att komma ur denna rekonstruktion som ett starkare och mer innovativt bolag, som är väl positionerat för tillväxt och lönsamhet"

Spyker förhandlar samtidigt om ett lån från vad som kallas "oberoende finansiärer", som ska täcka löpande kostnader som löner under rekonstruktionen.

Enligt Muller har Spyker haft flera svåra år, med stora problem efter dels arvet från eran i motorsportens Formel 1 och dels efter köpet av Saab Automobile.

Spyker förlorade dessutom en rättsprocess i USA i oktober, där bolaget stämt den tidigare Saab Automobile-ägaren General Motors (GM) på 20 miljarder kronor.

Saab Automobile gick i konkurs 2011, under Spykers ägarskap. Kinesiska Nevs, som också befinner sig i rekonstruktion, köpte större delen av konkursboet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".