SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT
SD:s tillförordnade partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

Kris för regeringen – SD röstar emot regeringen

SD:s Heikki Klaavuniem: Var inte jätteväntat
5:08 min

Sverigedemokraterna ska stödja Alliansens budgetförslag, meddelar partiet. Det betyder att regeringen nu är i kris och att risken att deras budget inte röstas igenom har ökat.

SD kommer i morgon att yrka bifall till Alliansens förslag.

– Det är Stefan Löfven som primärt har ansvar för den här situationen, säger SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson, med hänvisning till att han inte fått majoritet för sin budget, och inte heller har förhandlat med SD.

På en presskonferens säger Karlsson att SD också kommer att fälla Alliansens kommande budgetar om inte invandringspolitiken förändras.

Mattias Karlsson hoppas att regeringen kommer att vara beredd att prata med riksdagens tredje största parti, SD, om budgetförslaget nu måste omförhandlas.

– Det är rimligt att man talar med oss och hör vad våra drygt 800 000 väljare tycker, säger Karlsson.

Han tillägger att SD anser att Miljöpartiet helst inte bör sitta med i en regering.

SD:s Heikki Klaavuniemi som är regionråd i Västra Götaland var lite överraskad av beslutet.

– Det var inte jätteväntat, jag förstår att det har varit ett svårt beslut. Mycket analyser och åsikter att ta ställning. Men jag tycker de gör rätt, säger SD:s Heikki Klaavuniemi som är regionråd i Västra Götaland.

Socialdemokraten Peter Johnsson var kritisk till beslutet.

– SD har riksdagen som en lekstuga, de är inte att lita på för fem öre. De kan inte ens den praxis som finns i riksdagen. Så jag är inte förvånad. Men det här kommer bli ett problem naturligtvis, framförallt för alla förslag som vi har tagit fram i budgeten och som ska gynna de som står utanför arbete, ungdomar. De är de som drabbas i en sådan här situation och även pensionärerna, säger Johnsson till P4 Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".