Familj ute och går. Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio.
Foto: Jonna Spiik/Sveriges Radio.

Så påverkas du av din plats i syskonskaran

Lennart Björklund: Om jag hade dugt hade föräldrarna aldrig skaffat ett barn till
8:09 min

Storasyskonet kämpar för att vara duktig, mellanbarnet för att hitta sin egen väg och småsyskonet anpassar sig. Psykoterapeuten Lennart Björklund reder ut hur vi påverkas av vår plats i syskonskaran.

Det som påverkar oss mest vad det gäller vår placering i syskonskaran är egentligen inte så mycket vilken placering vi har utan snarare hur många år det är mellan syskonen.

– Sättet att föda barn är som vi gör just idag är det absolut sämsta ur barnets synvinkel, alltså att det är mellan två och tre år mellan barnen, säger Lennart Björklund är socionom, diakon och legitimerad psykoterapeut.

När du som storasyskon får ett småsyskon efter två år och du har varit helt ensam i familjen tidigare, och plötsligt kommer någon annan och tar all uppmärksamhet.

– Omedvetet eller medvetet väcks en känsla hos dig av "om jag hade dugt hade föräldrarna aldrig skaffat ett barn till", säger Lennart Björklund.

Hur reagerar då storasyskonet på att få ett småsyskon så tätt inpå?

– Antingen slår jag ihjäl mitt småsyskon, eller kompenserar jag den dåliga självkänslan och blir det duktiga storasyskonet, vilket är det som de flesta väljer.

Bäst är om man skaffar barn med fyra års mellanrum eller mer. Alternativt om man skaffar barn med ett års mellanrum

– Storasyskon blir ofta väldigt framåt på alla sätt, men egentligen kompenserar de den dåliga självkänslan genom att göra saker hela tiden, de upplever själva att de blir betraktade efter att göra duktiga saker.

Mellanbarnet brukar avvika från likriktningen inom syskonskaran och försöka hitta sin egen väg och sina egna intressen. Yngsta barnet anpassar sig oftast.

– Om ettan blir företagare blir lillebrodern istället facklig förtroendeman och gillar inte auktoriteter och så vidare, framförallt om man haft en storebror som försökt sätta sig på lillebror så är man ju inte så glad för det, säger Lennart Björklund.

Det är upp till föräldrarna att behandla barnen lika

Genom de möten Lennart Björklund har haft med människor inom sitt jobb som psykoterapeut har han märkt att allra värst har ofta mellansystrar det. Och då handlar det om mellansystern i en skara av tre systrar. Men alla placeringar i syskonskarorna tampas med sina problem, och det är inte barnens fel menar han.

– Om föräldrar förstod detta från början hade det aldrig behövt bli såhär. 

Lennarts tips till föräldrar är att ge båda barnen lika mycket uppmärksamhet. Att alla barnen blir sedda på samma sätt. Ett exempel är vara med när alla barnen åker iväg på sin träning, inte bara när yngsta barnet tränar, medan det äldsta får cykla iväg själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".