1 av 3
Volvo Personvagnar XC90 krocktest. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
2 av 3
Volvo Personvagnar XC90 krocktest. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Professor Lotta Jakobsson Volvo Personvagnar krocktest. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
3 av 3
Professor Lotta Jakobsson Volvo Personvagnar krocktest. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Här krockar Volvos nya XC90

"Samma krafter som en katapultstol"
2:36 min

Volvo Personvagnars vision är att ingen ska skadas svårt eller dö i en Volvobil år 2020. Ett steg på vägen att nå det är den nya stadsjeppen XC90. I dag visade Volvo upp ett krocktest med bilen.

I 80 kilometer i timmen kör den illorange nya XC90 av vägen, ner i ett dike där den kör in i kanten och flyger upp i luften. Bilen landar med en duns och stannar inte förrän den kör in i en jordvall en bit längre bort.

I verkligheten en rätt så ordinär olycka, men den kan ge svåra skador, säger professor Lotta Jakobsson som jobbar med säkerhetsfrågor på Volvo PV.

– Den tuffaste delen är när man träffar vägtrumman och får de här krafterna underifrån rakt in i bilen. Det är sådana krafterna man kan få när man skjuter ut piloter med katapultstol. Sitter man då inte upprätt så har man större chans att få skador i ryggen, brutna ryggkotor helt enkelt. Genom att vi har sträckt upp personerna och också minskat smällen genom att vi absorberar energi i själva stolen så minskar risken för skador, säger Lotta Jakobsson till P4 Väst.

I bilen sitter en familj, två vuxna där fram och ett litet barn i baksätet. Med hjälp av ny teknik, till exempel att bilbälten automatiskt drar åt sig, ska risken för skador minska, enligt Volvo.

I början av nästa år startar produktionen av den ny XC90 i Torslanda fabriken i Göteborg. Innan det sker har runt 120 fysiska krocktest gjort och varje test kostar upp till en halv miljon kronor. Dessutom har runt tiotusen krockar gjorts virtuellt.

Den nya XC90 har kostat flera miljarder och ses som en avgörande bil för Volvos framtid och säkerheten i bilen är viktigt för att Volvo ska kunna växa, säger vd Håkan Smauelsson.

– XC90 kommer vara väldigt viktig för vår tillväxt nästa år. Säkerheten är en del av de egenskaper som den här bilen levererar, säger Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".