Julsill Foto: Fredric Andersson
1 av 3
Julsill Foto: Fredric Andersson
Julsill Foto: Fredric Andersson
2 av 3
Julsill Foto: Fredric Andersson
Fredric Andersson. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
3 av 3
Fredric Andersson. Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Fredric Andersson hjälper dig med julsillen

Västerbottenostsill med äpple och citron- och dillsill
6:09 min

Kocken Fredric Andersson hjälper dig att få till den perfekta julsillen. Här delar han med sig av sina recept för ett lyckat julbord.

Västerbottenostsill med smak av äpple

4 portioner

420 g färdig inläggningssill (5-minuterssill)
100 g riven Västerbottenost
½ dl finhackad kruspersilja
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 st rött äpple
salt

  • Häll upp sillen i ett durkslag låt rinna av, skär sedan i 1-2 cm stora bitar
  • Riv äpplet på ett rivjärn.
  • Blanda ihop äpplet med övriga ingredienser till såsen och smaka av med salt
  • Blanda sillen med såsen.
  • Lägg upp i skål och ställ kallt i ett par timmar.

 

Citron och dillsill

4 portioner

420 g färdig inläggningssill (5-minuterssill)
cirka 2 dl sillag (från sillförpackningen)
1 dl vatten
3 st stjärnanis
5 hela kryddpepparkorn
5 kvistar färsk dill
1 lagerblad
1 rödlök
1 lime

  • Koka upp vattnet. Lägg i kryddpeppar, stjärnanis och lagerblad. Ta av från värmen och låt svalna.
  • Häll upp sillen i ett durkslag spara lagen som skall blandas med vatten, kryddpeppar och lagerblad skär sillen i 1-2 cm stora bitar
  • Häll lagen i kastrullen.
  • Skiva löken och limen.
  • Varva sillen med lök och lime i en burk. Häll över lagen.
  • Låt stå minst 1 dygn i kylen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".