Den gamla skolan användes för cannabisodling. Foto: Oscar Lodin/Sveriges Radio
1 av 2
Den gamla skolan användes för cannabisodling. Foto: Oscar Lodin/Sveriges Radio
Foto: Polisen
2 av 2
Foto: Polisen

Knarkodling drevs under slavliknande förhållanden

Dan Windt: Ett hemskt liv
5:51 min

De cannabisodlingar i Lysekils-området som upptäcktes under knarkrazzian som polisen i Västra Götaland har gjort, har bedrivits under slavliknande former.

– De har levt på en madrass på golvet utan sängkläder eller någonting, säger Dan Windt rotelchef vid narkotikapolisen i Västra Götaland till P4 Väst.

Cannabisodlingen fanns i en gammal skola längs länsväg 171 mellan Lysekil och Sotenäs.

Vid tillslagen har polisen stött på personer som saknar svenskt medborgarskap och som får betalt för att sköta om odlingarna.

 Vi har inget som tyder på att de här personerna är där mot sin vilja. De är i vår värld brottskamrater fast på en lägre nivå i hierarkin, säger Dan Windt.

Personerna uppges fått betalt för att se till och sköta om odlingarna. Något som Bohusläningen skrev om tidigare i dag. 

Cannabisodlingen i Lysekil ingår ett nätverk med verksamhet även i Skåne och Danmark och det är den största cannabisodling polisen i Västra Götaland har sett.

Polisen har gripit 18 personer för inblandning i det kriminella narkotikanätverket. 14 personer har begärts häktade och ytterligare en kommer att begäras häktad, enligt SVT Väst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".