Michael Karlsson , socialdemokratiskt kommunalråd i Åmål
Michael Karlsson, kommunalråd(S) i Åmål

Kommuner får problem med budget de inte räknat med

Många miljoner fryser inne
1:46 min

Flera kommuner i P4 Västs område får problem när de plötsligt inte längre kan räkna med statsbidragen i regeringens ursprungliga budgetförslag.

Att riksdagen röstade nej till regeringens budget får konsekvenser för flera kommuner.

Det handlar om åtgärder i skolan: bidrag till mindre klasser, utökat Komvux , pengar till att bekämpa arbetslösheten, traineejobb och fler händer i vården - saker som fanns med i regeringens förslag till budget som alltså inte längre gäller.

Vissa kommuner har räknat in det i sina ekonomiska kalyker för nästa år. Andra, till exempel Vänersborgs kommun, eller regionen, säger att de har lagt sin budget oavsett vilka pengar som kunde droppa in från staten, och de pengarna skulle ha kommit som en glad överraskning istället.

Uddevalla tillhör de kommuner som får problem: där ska kommunfullmäktige spika budgeten i nästa vecka, och det är försent att stoppa den. Man går miste om 10-11 miljoner till skolan som kommunen får ta ur egen ficka.

Och i Munkedal kommer 20 miljoner att fattas, som man hade räknat med- för att bland annat kunna frigöra pengar till individ- och familjeomsorgen, som behöver rejält med nya resurser.

Och i Åmål är det pengarna för att bekämpa arbetslösheten som fattas. Michael Karlsson, Socialdemokratiskt kommunalråd, säger att det är x antal miljoner som fryser inne:

– Satsningen som regeringen hade föreslagit med traineejobb, hade  till exempel varit ett välkommet tillskott, med tanke på vår höga arbetslöshet, särskilt bland ungdomar.

Vilka är era största behov?

– Det största behoven, och det som jag tycker hade varit så bra, var mer händer i vården, men även åtgärder för att få ner arbetslösheten.  Dessutom hade vi hoppats på verksamma åtgärder för att bryta utanförskapet, säger Michael Karlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".