Skolelever i ett klassrum. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Skolinspektionen: Främlingsfientliga åsikter måste få vädras i skolan

Rektor: Hur uttrycker man sig främlingsfientligt på ett respektfullt sätt?
1:59 min

Några elever på Fridaskolan i Trollhättan uppger att det är svårt att öppet uttrycka främlingsfientliga åsikter. Det tycker Skolinspektionen är ett problem och uppmanar skolan att jobba med den demokratiska värdegrunden. 

För två veckor sedan fick Anna Ågren, rektor på Fridaskolan, läsa Skolinspektionens granskning av elevhälsoarbetet på skolan. Det mesta såg bra att ut, men på grund av att några elever uppgett att det skulle vara svårt att vädra främlingsfientliga åsikter så uppmanas skolan jobba med sitt värdegrundsarbete.

– Helt ärligt måste vi prata mer om det här, för vi har lite svårt att förstå vad de menar. Men vi har tolkat det som att det är viktigt att alla får uttrycka sina åsikter, men det är klart att det inte är så enkelt. Det kan ju vara känsligt när elever uttrycker det (främlingsfientliga åsikter, reds anm), då måste man som lärare parera så att ingen annan elev blir kränkt. Det är det som är problematiken.

Hur värnar man yttrandefriheten utan att folk riskerar att bli utsatta för rasism? Nu tar Skolinspektionen en av vår tids svåraste demokratifrågor till klassrummet när man i samband med en kvalitetsgranskning av 25 slumpvis utvalda skolor kritiserar bland andra Fridaskolan i Trollhättan för att vissa elever där inte vågar uttrycka främlingsfientliga åsikter.

Skolinspektionen har tidigare varnat för att det kan skapas en sorts "tystnadskultur" där odemokratiska värderingar gror i tystnad. En risk Fridaskolans rektor Anna Ågren är medveten om.

– Jag ser en risk att det skulle kunna bli så. Det finns en fara i tystnad.

Men det öppna samtalet har också ett pris. Berfin Unal går i nian på Fridaskolan.

– Jag själv är ju inte helt svensk och om någon skulle säga i en ring att ”alla invandrare borde åka från Sverige” så skulle jag ta åt mig men jag skulle kanske inte visa det så mycket. Man blir kränkt, sårad och ledsen. Nån ska inte behöva kränka någon för att folk ska förstå att det inte är bra att säga så.

Så dilemmat kvarstår, hur jobbar man mot tystnaden utan att elever kränks i klassrummet? Skolinspektionen gav inga ledtrådar i sin granskning så Fridaskolan och rektor Anna Ågren får klura ut det på egen hand.

– Hur vädrar man främlingsfientliga åsikter på ett respektfullt sätt?

Det låter inte helt lätt?

– Nej, det kommer inte vara helt lätt. Men vi kommer ha intressanta diskussioner det är jag övertygad om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".