Statsminister Stefan Löfven utlyser extraval. Foto: Pontus Lundahl/TT
1 av 2
Statsminister Stefan Löfven utlyser extraval. Foto: Pontus Lundahl/TT
Marie Dahlin (S) kommunalråd i Vänersborg vill rädda komvux. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
2 av 2
Marie Dahlin (S) kommunalråd i Vänersborg vill rädda komvux. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Extraval 2015

Extravalet blir tufft ekonomiskt för småpartierna

Marie Dahlin (S): Det är väldigt roligt med en valrörelse
1:35 min

Partidistrikten i vårt område får nu snabbt ladda om efter sommarens valrörelse – för att igen ge sig in i en valrörelse.

Statsminister Stefan Löfven sa, efter att Sverigedemokraterna fällt det rödgröna budgetförslaget i riksdagen genom att rösta på Alliansens förslag, att han tänker utlysa extraval.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Marie Dahlin i Vänersborg säger att hon ser fram emot den kommande valrörelsen.

– Jag är en utav dem få som tycker att det är väldigt roligt med en valrörelse, jag skulle kunna ha det varje år. Men det är klart, just nu är jag kanske inte jättesugen men efter jul är jag pigg igen, säger Marie Dahlin.

En snabb koll bland partidistrikten i vårt område visar att dem flesta partier har det lite skralt i kassan. Moderaterna i Norra Älvsborg och Bohuslän har det lite ansträngt men både Gunnar Lidell och Henrik Sundström säger att dem kommer att lösa det.

För Socialdemokraternas del är det bara att tuta och köra, säger ombudsmannen i Norra Älvsborg Mikael Andersson. Han tror inte att den kommande valrörelsen kommer att kosta mycket.

Det är de mindre partierna, som Kristdemokraterna och Vänsterpartiet, som i hög grad kommer att få förlita sig på ideella krafter för att bedriva nån form av valrörelse. Detsamma gäller Miljöpartiet i vårt område.

Åsa Olin, ordförande för Vänsterpartiet Älvsborg, säger att dem egentligen inte har råd med en till valrörelse men att dem kommer att vara redo för den.

Sara Degerman Carlsson, ordförande för Kristdemokraterna Västra Götaland Södra, säger att de får förlita sig på ideella krafter för att driva en valrörelse.

Matz Dovstrand, ordförande för Sverigedemokraterna Bohuslän, säger att de har gott om resurser och vilja inför stundande valrörelse, då de inte har några stora fasta kostnader i form av lokaler eller anställda.

Socialdemokraten Marie Dahlin i Vänersborg säger att denna valrörelse blir viktig för henne och hennes parti, inte minst ekonomiskt.

– Det är klart att jag vill ha mer pengar till förskolor, jag vill ha mer pengar till vuxenutbildning, jag vill ha mer pengar till grundskolan. Det låg i vår budget som inte blir av nu och dem vill jag ju ha, säger Marie Dahlin, socialdemokratiskt kommunalråd i Vänersborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".