Ostindiefararen Götheborg
Ostindiefararen Götheborg

Ostindiefararen siktar på Vänern

"Spektakulärt att se skeppet gå genom slussarna"
1:27 min

Ostindiefararen Götheborg kan komma att visa upp sig i Vänern i sommar. Skeppet ska ut på en fyra månader lång sommarturné mellan juni och september, och man planerar att börja i Vänern via Göta Älv och slussarna i Trollhättan.

Emanuel Persson, expeditionsledare, säger till P4 Väst att den största utmaningen är att få skeppet genom slussarna. Man måste plocka ner riggen från 47 till 23 meter för att den ska kunna gå under broarna.

– Mest spektakulärt blir nog att se skeppet gå igenom slussarna i Trollhättan, säger Emanuel Persson.  – Det blir en fantastisk upplevelse för alla, även besättningen, och det kommer troligen aldrig att ske igen.

– Och sedan när vi kommer in i städerna längs Vänern. Vi hoppas att så många som möjligt kommer att stå vid kajerna och ta emot skeppet när hon kommer.

Emanuel Persson tycker att det är viktigt att Ostindiefararen Götheborg är en angelägenhet för hela Sverige.  Vänern är en stor farled, och Europas största sjö.

Än så länge är inte turnén spikad, men tanken är att lägga till vid flera hamnar i Vänern. Och sedan fortsätter färden tillbaka ut till kusten, med en tur längs svenska hamnar och vidare ner mot Amsterdam och tyska kusten.

Besättningen består av 80 personer, varav 18 i den fasta besättningen, och resten är volontärer. I januari skall man börja rekrytera till sommarens turné.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".