Skolinspektionen: Bättre att lufta främlingsfientlighet än att tiga om det

Anna Wide, Skolinspektionen: Rasistiska påståenden får inte stå oemotsagda
1:26 min

Skolinspektionen reagerar på att elever inte vågar vädra främlingsfientliga åsikter i skolan.
– Det är det vi lägger på bordet som vi kan göra något åt, säger Anna Wide på Skolinspektionen.

Imorse kunde du höra hur Skolinspektionen tillrättavisar Fridaskolan i Trollhättan för att vissa elever där inte vågar vädra främlingsfientliga åsikter. Vår reporter ringde upp Anna Wide som gjorde Skolinspektionens granskning för att fråga varför det är viktigt att sådana åsikter ska få vädras i klassrummet.

– Det farliga är inte när man säger det. för då kan man göra något åt det. Det är det vi lägger på bordet som vi kan göra något åt.

Anna Wide menar att det annars kan utvecklas en sorts tystnadens kultur där främlingsfientliga värderingar kan växa och spridas i tysthet om de inte diskuteras i klassrummet. Frågan är vilken hänsyn man har tagit till de elever som kan känna sig träffade av främlingsfientliga uttalanden?

– De eleverna som tyvärr kan känna sig utsatta har vi anledning att tro att de blir utsatta på raster och på nätet. Det är det elever beskriver för oss – att det här är något som pågår när lärarna inte hör.

För att kunna föra vidare skolans värdegrund som bygger på allas lika värde så måste även främlingsfientliga åsikter diskuteras och få chans att bemötas. Men frågan är fortfarande hur skolan ska arbeta med detta utan att elever blir kränkta i klassrummet.

– Man kan inte bara låta påståendet som pekar mot rasism stå oemotsagt. Det förutsätter att man verkligen tar en diskussion. Jag tycker aldrig att det är okej att elever blir kränkta i klassrummet.

Fråga

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".