Edit Augustsson.
1 av 2
Edit Augustsson. Foto: Vänersborgs museum
Edit Augustsson med familj.
2 av 2
Edit Augustsson med familj. Foto: Vänersborgs museum

Historiska personer: Edits dagböcker berättar om livet som dövstum

Ann-Charlotte Öberg: Hon skrev om sådant som var viktigt för henne
14 min

11-åriga Edit Augustsson började i skola för dövstumma i Vänersborg 1912. Dessvärre dog hon tidigt men hennes dagböcker från skolåren fascinerar fortfarande.

Edit föddes den 11 mars 1901 som yngst av åtta syskon. Men familjen lede hårt och förlorade flera barn, bara tre skulle överleva till vuxen ålder.

Troligtvis föddes Edit med hörsel, men kan liksom sin bror ha förlorat den i scharlakansfeber eller difteri, för när hon som 11-åring börjar skolan för dövstumma i Vänersborg har hon ett fantastiskt detaljrikt språk. Det märks i de dagböcker hon varje dag skriver i skolan.

Edit skriver i sin dagbok 16 maj 1913: "Igår hade vi åter trädgårds­arbete. Vi hade gräft en annan dag förut. Igår krattade vi. Herr Madsén hade med sig flera papperspåsar. Gunnar räknade att det var tio stycken. I dessa fanns det flera slags frön. Vi skola kanske så i dag eller imorgon. Det är så roligt därför att herr Madsén igår sade till fröken att han tycker att vi arbeta så bra. Han var förvånad, men fröken var inte förvånad. Fröken vet att vi alla vilja vara bra och duktiga. A-klassen måste arbeta flitigt!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".