Kristina Jonäng (C) Jonas Andersson (FP) Johnny Magnusson (M) Birgitta Losman (MP) och Monica Selin (KD). Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.
Kristina Jonäng (C) Jonas Andersson (FP) Johnny Magnusson (M) Birgitta Losman (MP) och Monica Selin (KD). Foto: Elisabeth Cederblad/Sveriges Radio.

Nya samarbetet mellan allianspartierna - så gick det till

"Vi var ganska kreativa"
1:34 min

Samarbete över blockgränserna kräver gemensamma nämnare och nytänkande. Det menar regionrådet Birgitta Losman, (MP), som var med och förhandlade fram ett samarbete tillsammans med allianspartierna i Västra Götalandsregionen.

– Alla fem partier var väldigt noga med att här gör vi något nytt, något som inte har prövats förut i den här regionen, säger regionrådet Birgitta Losman, (MP).

Den senaste veckans utveckling i rikspolitiken har gjort att de rödgröna partierna och allianspartierna står längre från varandra än någonsin och båda sidor kritiserar varandra för dålig förhandlingsteknik.

I Västra Götalandsregionen styrde de rödgröna i minoritet förra mandatperioden. Men efter valet i höstas valde Miljöpartiet att förhandla med allianspartierna för att få till stånd en majoritet. 

För att kunna gå vidare och diskutera sakpolitik var det viktigt att först hitta gemensamma nämnare säger Birgitta Losman.

– Det ena var att vi ville ha en stabil majoritet i fullmäktige för att kunna styra ordentligt. Inget minoritetsstyre, det var vi trötta på. Det andra var att vi ville ha ordentlig styrfart politiskt. Vi ville inte att tjänstemännen skulle styra själva och vi ville inte att det skulle vara otydligt mot invånarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".